Therapie Amsterdam

“Het zijn niet zozeer de gebeurtenissen uit het heden of verleden die de emotionele of gedragsmatige problemen veroorzaken maar meer de denkbeelden over die gebeurtenissen” – Epictetus

Het begint met je verhaal

Als je de eerste keer bij mij komt, nemen we de tijd voor je verhaal. Je krijgt uitgebreid de gelegenheid te vertellen wat er speelt, en als je er niet helemaal uitkomt, help ik je de woorden te vinden om het zo precies mogelijk te vertellen. Het gaat me dan overigens niet alleen om je klacht, je gaat merken dat ik op verschillende gebieden wat meer precies in ga en meer te weten wil komen. Gaandeweg dat gesprek vraag ik je wat jouw doel is. We kijken niet alleen waar je nu in zit, maar ook waar je naartoe wilt. Ik help je heldere doelen te formuleren en samen gaan we na of ze ook haalbaar zijn met cognitieve gedragstherapie Amsterdam.

Therapie Amsterdam: twee methoden

In de behandeling werk ik het meest met twee methoden: cognitieve gedragstherapie en oplossingsgerichte therapie.

Cognitieve gedragstherapie

Wat houdt dat in? Nou, cognitief betekent ‘gedachten’ en gedrag natuurlijk ‘hoe je je gedraagt’. Veel klachten vinden hun oorsprong in gedachten die je gedrag bepalen. Maar veel van die gedachtenkronkels kloppen eigenlijk helemaal niet. Om er achter te komen welke gedachten veel beter passen (en die je meteen helpen in jouw situatie) ga je zelf op onderzoek met cognitieve gedragstherapie Amsterdam. Je komt er proefondervindelijk achter wat er zou gebeuren als je de dingen eens anders deed. Is het wel zo eng? Voelt het wel zo raar? Reageren ze wel zo anders? En hoe voelt het voor jou?

Oplossingsgerichte therapie

Dat moet je zo zien: klassieke therapie is gericht op je psychologische klachten, op waar de ‘fouten’ zitten, waar het ‘mis’ gaat. We proberen oorzaken te vinden, we analyseren. En dat werkt vaak heel goed. Maar in veel gevallen kun je je natuurlijk ook richten op de oplossing, op waar jouw kracht zit, waar het goed gaat. Zonder je klacht tekort te doen, werk je vanuit jouw talenten naar een oplossing toe. Hierdoor groeit het vertrouwen in jezelf en in eigen kunnen, waardoor je weer grip ervaart op je heden en toekomst. Mensen zijn vaak verrast als ze ontdekken wat ze al wel kunnen en in het verleden al hebben gedaan om hun moeilijkheden te boven te komen.

Bekijk hier de therapieën

Je kunt met heel uiteenlopende klachten terecht bij Cognitieve Gedragstherapie Amsterdam. Meer weten over verschillende klachten en therapieën? Bekijk één van de volgende links:

Wat ik voor jou kan doen…

Heb je nog vragen over bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie of wil je weten wat ik voor jou kan doen? Bel voor een afspraak of stuur even een mail ter attentie van Paul de Jonge – Cognitieve Gedragstherapie Amsterdam.