Wat kan een psycholoog in Amsterdam voor je doen?

Wat doet een psycholoog?

Ik, als psycholoog, ga een aantal dingen voor je doen:

  • Ik stel de diagnose voor je. Je kunt jouw verhaal doen (dat is voor veel mensen trouwens al heel fijn) en ik vertel je precies wat er aan de hand is. Je krijgt informatie over jouw klacht, ik geef je leestips en handige links om eens na te lezen.
  • Ik vertel je wat jij er aan kunt doen. Dat is voor iedereen anders, want zo herkenbaar als je klacht is, zo uniek ben jij. Je hebt jouw eigen vaardigheden en talenten. Sommige dingen liggen je nu eenmaal beter dan andere. Ik doe dan ook mijn best niet alleen je klacht, maar vooral ook jou heel goed te leren kennen.
  • Als we aan de slag gaan, zul je merken dat ik je begeleid; ik hou je een spiegel voor, geef je inzicht, help je verbanden en patronen te zien en als dat nodig is, te doorbreken. Het echte werk, dat doe jij. Je zult waarschijnlijk verrast zijn van jezelf. Als je zo geleefd wordt door een klacht, verlies je het overzicht in alle dingen die je kunt. Door samen met mij aan het werk te gaan ontdek je die weer. Je kunt het behandeltraject dan ook best zien als een ontdekkingsreis. Aan het einde van de behandeling merk je dat je gegroeid bent. En dat je klachten weg zijn (of dat je er mee kunt leven).

Wat doen psychologen?

Heel veel. Een behandeling is werk. Ik neem het roer niet over, ik neem je niets uit handen. Sterker nog, de motivatie en de inzet van de cliënt (van jou dus) heeft heel veel invloed op het succes van de behandeling.

Waar moet je bij psychologen op letten?

Je bent hier, nu, op deze website. Dat wil zeggen dat je weet dat je erkent dat je een klacht hebt en inziet dat je hulp nodig hebt. Maar hoe kies je nu eigenlijk een psycholoog? Je moet op drie dingen letten:

1) Is de psycholoog aangesloten bij een beroepsvereniging?
2) Heeft de psycholoog de benodigde ‘papieren’?
3) Past de psycholoog bij jou?

Die eerste twee zijn makkelijk na te gaan. Heel praktisch, check op de website de opleidingen en kwalificaties en welke beroepsvereniging de psycholoog heeft. Over het algemeen is bijvoorbeeld een NIP registratie een goede graadmeter.

De derde is het belangrijkst en ook het lastigst. Door te doen wat je nu doet, een website napluizen, kom je veel te weten over de stijl van werken en de persoon. Dat is belangrijk, want je gaat samenwerken, dus dan moet je elkaar wel liggen. Kom je er zo niet uit, dan kun je in je omgeving navragen en ook je huisarts kan je goed op weg helpen.

Dus, wanneer ga je nou naar een psycholoog?

Lees deze blog om antwoord te krijgen op je vraag.

Heb je nog vragen of wil je graag meer weten?

Als je een goed gevoel hebt bij een psycholoog, aarzel dan niet een afspraak te maken, of eens te bellen of mailen, je zit helemaal nergens aan vast.